Uzungöl, depremzede ailelerini ağırladı
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından afetzedelerin ağırlandığı yerlerden biri de turizmiyle öne çıkan Trabzon’daki Uzungöl oldu.
Uzungöl’deki konaklama tesislerinin yanı sıra kentteki bazı evler de depremzedelere kapılarını açtı.
Aileler Uzungöl’de ağırlanıyor
Giyimden gıdaya kadar her türlü ihtiyacının karşılandığı ve yakından bakıldığı 71 ailenin misafir edildiği Uzungöl’de 80 çocuk nakledildikleri okulda eğitimlerine devam ediyor.
Daha önce gitmeyi hayal ettikleri bölgeye deprem nedeniyle gelmenin üzüntüsünü yaşayan aileler, korkunç günleri geride bırakmaya çalışıyor.
“Buraya böyle geldiğim için şanslıyım”
Hataylı 43 yaşındaki anaokulu öğretmeni Dudu Yanmaz, deprem anını şöyle anlattı:
Kıyamet günü gibiydi. Neyse ki yangın merdiveninden çıkarak kurtulduk. Ölmeden önce Uzungöl’ü görmeyi planlıyorduk. Buraya böyle gelmek büyük şanstı. Beyin sarsıntısı olduğunda çocuklarıma veda ettim. Her yer enkazdı. Hayatımda hiç böyle bir kabus görmemiştim. Öğrencilerimi kaybettim. Onun acısı, hepsi çok fazla sorun.
“Elimizden geleni yapıyoruz”
Çaykara Kaymakamı Muhammet Hoş, afetzedelere kapılarının açık olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Bugüne kadar 71 aile ve 352 vatandaşımız ilçemizde misafirimiz oldu. 190 vatandaşımız tanıdıklarının yanında misafir oldu. Depremin ardından işletmecilerimiz otellerinin kapılarını açtı. Depremzedelerimiz için temizlik yapıp yakacaklarını temin ettiler. Otel ve pansiyonlarımızın kapıları depremzedelerimiz için her zaman açıktır. Okul çağındaki çocuklarımızdan 80’i okula başladı.
Eğitim ve öğretimlerine burada devam ediyorlar. Bu öğrencilerimizi ve ailelerini ilçemizin imkanları ile misafir ediyoruz, ihtiyaçları bizimle ilgili. Kimsenin evi kendi şehri gibi olmayacak ama biz Uzungöl’ü depremzedelerimizin yuvası yapmak için elimizden geleni yapıyoruz.
“Keşke daha fazlasını yapabilsek”
Uzungöl’de turizm işletmecisi Ziynet Aygün, felaketi her zaman birlikte atlatacaklarını söyledi:
Deprem olduğunu duyunca hemen aracımızı hazırlayıp bölgeye yardım malzemesi gönderdik ancak bu yardım bizi tatmin etmedi. Oradan da getirdiğimiz araçla arabaya sığdırabildiğimiz kadar aile getirdik. Onları burada ağırlamak istedik. Çok şükür buradalar. Elimizden geldiğince az da olsa yardım etmek bizim için bir zevk. Keşke daha fazlasını alabilseydik.
“Bize kapılarını açtılar, sahip çıktılar”
Malatya’daki evlerinin ağır hasar gördüğünü anlatan Cemal Deniz, şunları söyledi:
Deprem bizi uyuttu. Nasıl kurtulduğumuzu bilmiyoruz. 5 kişiydik evimiz yıkıldı. Bizi buraya getiren arkadaşlar yardımcı oldular. Allah işlerini rast getirsin. Hava çok soğuktu. Sallantıdan biraz daha fazla kalsaydık muhtemelen soğuktan ölürdük. Malta çok soğuktu. Bize kapılarını açtılar, bizimle ilgilendiler.
“İki kez göç etmek zorunda kaldık”
Uzungöl’deki okulda eğitimine devam eden 11 yaşındaki Beyhan Hasani, “5. sınıfa gidiyorum. Suriye’deydik. Savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldık.”söz konusu.
Hasani, depremin ardından Hatay’dan Uzungöl’e geldiklerini belirterek, yaşanan şiddetli süreci şöyle anlattı:
Çok zor bir hayat yaşadık. İki kez göç etmek zorunda kaldık. Evimiz yıkılmadı ama ağır hasar gördü. Beyin sarsıntısı olduğunda çok korkmuştuk.