Ekonomi

Bakan Şimşek’ten Türk Eximbank’a üçüncü sermaye artırımı talimatı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Eximbank’ın sermaye yapısının güçlendirilmesi ve ihracatçıların finansman imkanlarının artırılmasına yönelik adımlar hakkında değerlendirmede bulundu.

Göreve geldiği günden bu yana ihracatı ve ihracatçıyı desteklemeye yönelik politikalara büyük önem verdiğini vurgulayan Şimşek, bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) günlük reeskont kredi limitinin yüzde 10 artırıldığını hatırlattı. İhracatçıların finansmana erişiminin güçlendirilmesi amacıyla bu rakam 3 milyar liraya çıkarıldı. Şimşek, reeskont limitlerindeki artışın ihtiyaca göre devam edeceğini söyledi.

Türk Eximbank’a geçen yıldan bu yana yapılan sermaye artışlarına dikkat çeken Şimşek, Bankanın ödenmiş sermayesinin 2023 yılı başında 13,8 milyar lira iken, 2023 yılı Temmuz ayında 6,8 milyar lira, 3,3 milyar lira transfer yapıldığını belirtti. bu yıl Ocak ayında. .

İhracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırma ve ihracat tabanını artırma politikaları kapsamında Türk Eximbank’ın sermayesine ilişkin yeni bir karar aldıklarını anlatan Şimşek, “Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’la da istişarede bulunduk. İhracatçılarımıza yeni bir soluk olan Türk Eximbank, son 7 ayda üçüncü sermayesini aldı.” “İlk defa sermaye artırımına yönelik çalışmalarımızı başlattık, en kısa sürede sonuçlandıracağız.” söz konusu.

Şimşek, Türk Eximbank’ın geçen yıl ihracatçıya 19,6 milyar doları nakdi kredi, 22,4 milyar doları alacak sigortası ve garantisi olmak üzere 42 milyar dolar destek sağladığını, bu yıl ise ihracatçıya 50 milyar dolar destek sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

“Tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz”

Bankanın geçen hafta uluslararası sermaye piyasalarından 500 milyon dolar finansman sağladığını belirten Şimşek, “Bankamız, uluslarüstü finansal kuruluşlardan 1,5 milyar dolar değerinde, 10 yıla kadar vadeli ve uygun maliyetli kaynak temin etmeyi hedefliyor. ihracatçılarımızın uzun vadeli finansman ihtiyaçları doğrultusunda 2024 yılının ilk yarısında tamamlanmıştır.” “Çalışmalar devam ediyor.” Bu kelimeyi kullandı.

Türk Eximbank’ın bu yönde yeni adımlarının devam edeceğini vurgulayan Şimşek, “Hükümetimizin güçlü desteğiyle Türk Eximbank 2024 hedeflerine ulaşacak ve ihracatçılarımıza desteğini daha da artıracaktır.” söz konusu.

Bakan Şimşek, ihracatçıların finansmana erişim sorununun çözümü için teminat mektuplarının yanı sıra farklı teminat türleri ile de kredi sağlanmasına önem verdiklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sermaye artışlarının ardından Bankamızın ihracatçılara teminat imkanı sağlayarak kredi maliyetlerini düşürme çalışmaları daha da hızlanacak. Bu çalışma, kredibilitesi ve ihracat değeri yüksek firmaların teminat mektubu olmadan ve bankacılık sektöründe kabul edilen diğer teminatlarla kredi kullandırabilmesine olanak sağlayacak. “

“Ne gerekiyorsa yapacağız”

Ekonomik programın nihai amacının nitelikli yatırım ve istihdam olduğuna işaret eden Şimşek, ana önceliği ihracat olan bu alana destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Net ihracatın büyümeye katkısını artırarak yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

“İhracatımızın büyümeye katkısını artırmak, dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ülkemizin ihracata dayalı büyüme hedefi doğrultusunda hükümetimizin ihracata verdiği destekler artarak devam edecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu