Haber

Beyaz Saray’dan itiraf: Irak’a hava saldırısıyla ilgili bilgi verilmedi

Intercept dergisinin haberinde, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Angajman Koordinatörü John Kirby’nin, Irak’taki hedeflere yönelik hava saldırısının hemen ardından düzenlediği basın toplantısında, saldırıyla ilgili Irak hükümetine bilgi verildiğini söylediği hatırlatıldı. ilerlemek.

Ancak derginin paylaştığı ABD Ulusal Güvenlik Konseyi açıklamasında Irak’ın herhangi bir uyarı almadığının belirtilmesi, Kirby’nin basın mensuplarına verdiği bilgilerle çelişiyor.

Beyaz Saray, ” Operasyonun güvenliği açısından bu saldırılara ilişkin somut detaylı resmi bir uyarı yayınlamadık.” diye itiraf etti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant PatelDünkü basın toplantısında Washington’un, Irak topraklarındaki hedeflere hava saldırısı düzenleyeceği konusunda Bağdat’a önceden bilgi vermediğini belirtti.

Pentagon, Iraklı yetkililerin aksine misillemenin İran yanlısı gruplara yönelik olduğunu savundu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder,Günlük basın toplantısında, Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne düzenlenen ve içinde 3 askerin bulunduğu saldırıya misilleme olarak Irak güvenlik güçlerinin kayıplar verdiği yönündeki açıklamalara yanıt olarak, Irak’ta yalnızca İran destekli grupların hedef alındığını savundu. ölü.

Irak hükümet yetkililerinin ABD’nin misilleme saldırılarında aralarında sivillerin de bulunduğu 16 Iraklı güvenlik görevlisinin öldürüldüğü yönündeki açıklamasına yanıt olarak Ryder, ABD’nin Irak’ta yalnızca İran yanlısı grupları hedef aldığında ısrar etti.

Ryder Sanırım neyi hedeflediğimiz konusunda çok açıktık ve bunlar, İran Devrim Muhafızları Birliği ve ona bağlı milisler tarafından ABD kuvvetlerine saldırmak için kullanılan veya kullanılmakta olan tesislerdi.“dedi.

ABD misillemeleriyle bağlantılı olarak “ Büyük olasılıkla kayıpların olduğu sonucuna varmak doğru olur.diyen Ryder, saldırıların sonuçlarına ilişkin tespitlerin sürdüğünü kaydetti.

Ryder, Irak’ta İran destekli grupların saldırılarına karşı ABD askerlerini koruma hakkını saklı tuttuklarını Iraklılara sürekli ilettiklerini ve ABD’nin misilleme saldırılarının henüz tamamlanmadığını belirtti. Bu grupların ABD’yi bölgeden ayrılmaya zorlama yönünde açık bir niyetleri olduğunu biliyoruz.“dedi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), 3 Amerikan askerinin öldüğünü, 40’tan fazla askerin de yaralandığını bildirdi. Kule 22Adı geçen üsse yönelik saldırıya yanıt olarak 2 Şubat’tan itibaren Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızları’na ait hedeflere hava saldırıları düzenlediğini açıklamıştı.

CENTCOM’dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye ve Irak’ta İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü’ne bağlı milis gruplara bağlı en az 85 hedefin hava saldırılarıyla vurulduğu bildirildi.

Irak Hükümet Sözcüsü Basım Avvadi, yaptığı yazılı açıklamada, ” Amerikan yönetimi Kaim Akkaşat (Anbar) bölgesinde güvenlik güçlerimize saldırı başlattı. Bu düşmanca saldırıda aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.” ifadelerini kullandı.

Saldırının bölgedeki yerleşim birimlerine ve kamu malına zarar verdiğini belirten Avvadi, ABD’nin saldırı konusunda Irak hükümetine bilgi verdiği yönündeki iddiaların ‘asılsız’ olduğunu belirtti.

aydintepe-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu