Sağlık

Böceklerden Örümceğe… Yaz Aylarında Artan Isırık Vakalarında Ne Yapılmalı?

Herkesin bağışıklık sistemi ısırıklara ve sokmalara farklı tepki verir ve bazı insanlar diğerlerinden daha şiddetli tepki verebilir. Özellikle yaz aylarında artan ısırma olaylarına karşı neler yapabileceğinizi sizler için derledik. Buyrun…?

Kaynak:https://www.thesun.co.uk/health/12087…

1. Pire ısırıkları, kümeler halinde görünen küçük kırmızı şişliklerdir. Küçüktürler ve genellikle etraflarında çok az kızarıklık olur.

Alanı çizmemeye çalışın. Temiz tutun ve antiseptik kremler kullanın.

2. Keneler kanınızla beslenmeyi severler, bu yüzden onları bulmak genellikle kolaydır. Çünkü çoğu zaman ısırdıkları bölgede takılıp kalırlar.

Bir kene tarafından ısırılırsanız, genellikle kaşınmaya başlarsınız. Kene bir sağlık uzmanı tarafından çıkarıldıktan sonra kaşıntı için kremler kullanılabilir.

3. Bir örümceğin kaçtığını görürseniz veya cildinizde iki küçük delik varsa, bu büyük olasılıkla bir örümcek ısırığıdır.

Çoğu örümcek yalnızca sıkıştırıldığında ısırır ve ısırıkları genellikle cildinizi kırmızı ve hafifçe şişmiş bırakır. Hafif bir ağrı beklenebilir, ancak kara dul veya kahverengi münzevi tarafından ısırıldıysanız, titreme ve mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Bu örümceklerden biri tarafından ısırıldığınızı düşünüyorsanız profesyonel yardım almalısınız. İlk aşamada, bir buz torbası koyabilirsiniz.

4. Sinek ısırıkları oldukça yaygındır. Biraz kaşıntı ve ağrıya neden olabilirler. Isırığı yatıştırmaya yardımcı olmak için buz uygulayabilir ve alanı temiz tutabilirsiniz.

5. Sivrisinek ısırıkları yaygın ve istenmeyen bir yaz hatırasıdır. Sıklıkla ayak bilekleri, dizler ve boyun bölgelerini ısırır.

Soğuk algınlığı veya grip belirtileri yaşıyorsanız, bazı sivrisinekler Dang, Zika ve Batı Nil virüslerini taşıdığı için bu hastalıklara sahip olabilirsiniz. Antihistaminikler alın ve bölgeyi temiz tutun.

6. Arı sokmaları bazıları için ölümcül olabilir. Genellikle soktukları yerde beyaz bir nokta vardır. Bazen iğne takılır ve onu çıkarmanız gerekir.

Birkaç saat içinde geçmesi gereken orta derecede ağrınız olacak. Şişliği bastırmak için soğuk kompres kullanabilirsiniz ancak alerjik reaksiyon yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuza danışın.

7. Tahtakurusu ısırıkları, üç veya daha fazla küme halinde sivrisinek ısırıklarına benzer küçük, kırmızı, kabarık tümsekler olarak görünür.

Isırıklar kaşınacak ve şişlik meydana gelebilir. Öncelikle evinizdeki tahtakurularından kurtulmanız gerekiyor. Bunu yapmak için yatağınızı temiz tuttuğunuzdan ve yatağın etrafındaki alanları süpürdüğünüzden emin olmanız gerekir. Ayrıca yumurtalarını çıkarmak için yatak dikişlerini ovalayabilirsiniz. Kaşıntıyı durdurmak için reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve antihistaminikler kullanabilirsiniz.

8. Karınca ısırıkları sivilce gibi lekelere neden olur. Bir ateş karıncası sizi ısırdıysa, güçlü zehirleri olduğu için acı verir ve bunun geçmesi haftalar alabilir.

Bunu ısırılan bölgeye uygulayın ve bir antihistaminik alın.

9. Tatarcık ısırığı, cilt lezyonlarına ve ülserlere neden olan parazitik enfeksiyonları bulaştırabilir.

Küçük kırmızı kümeler halinde görünürler. Isırdıklarında kabarcıklara neden olurlar. Ağrı ve kaşıntı hissedebilirsiniz. Bu durumda, antihistaminikler genellikle yardımcı olur.

10. Chigger genellikle çıplak gözle görülmez. Isırması küçük darbelere neden olur. Ciddi rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Akarlar hastalık yaymazlar ve cildinize girmezler.

Genellikle tedavi olmaksızın iyileşme görülür, ancak zorluk çekiyorsanız antiseptik bir krem ​​kullanabilirsiniz.

11. Saç biti, kafa derisinde kırmızı, aşınmış benekler bırakır. Isırıklar küçüktür, ancak vücudunuzun onlara tepkisi onları daha da büyütür. Ayrıca kaşıntıya bağlı olarak yaralar oluşabilir.

Bazı yumurtaların bitlere dönüştüğünü görebilirsiniz. Saçınızda hareket eden bir şey hissediyorsanız, muhtemelen bitler geziniyor demektir. Saçınızı şampuan ve saç kremi ile yıkadıktan sonra, bitleri ve yumurtaları çıkarmak için ince bir tarakla taramanız gerekir. Tekrarlamalarını önlemek için bit losyonu kullanılabilir.

haberhavza.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu