Haber

Borrell: İsrail, Hamas’ı Filistin Otoritesini zayıflatmak için finanse etti

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya Valladolid Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, İsrail-Filistin meselesine ve İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Reuters’in haberine göre Borrell, 19 Ocak Cuma günü yaptığı açıklamada, “Evet; Hamas, El Fetih yönetimindeki Filistin Otoritesini zayıflatmak amacıyla İsrail hükümeti tarafından finanse edildi.” Josep Borrell, tek barışçıl çözümün Filistin devletinin kurulmasından geçtiğine dikkat çekerek, “İsrail aksini iddia etse de, yalnızca dış dünyadan dayatılan iki devletli çözümün barış getireceğine inanıyoruz.”

BİDEN, NETANYAHU’YU ARADI: ‘CEVAP OLARAK AÇIKLAMALAR YAPILMADI’

İsrail hükümeti yıllardır Katar’ın sağladığı finansmana izin vererek Hamas’ı desteklediği için eleştirilmiş olsa da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önceki açıklamalarında bu iddiaları reddetmişti. Benzer şekilde ABD yönetimi, Filistin devletinin kurulmasını da içeren iki devletli çözümü savunurken, bu durum ABD-İsrail hattında gerginliğe neden oldu. İki ülke arasındaki ‘iki devletli çözüm’ anlaşmazlığı devam ederken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Başkan Joe Biden dün telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki cumhurbaşkanının 19 Ocak Cuma günü yaptığı görüşmenin geçtiğimiz aydaki ilk görüşme olduğu belirtildi. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, basına yaptığı açıklamada Biden’ın “bir süredir” Netanyahu ile bir görüşme ayarlamaya çalıştığını söyledi. Kirby, söz konusu toplantının Netanyahu’nun Filistin devletinin kurulmasının İsrail’in güvenliğini garanti etmeyeceği yönündeki açıklamasına yanıt olarak yapıldığı iddiasını reddetti.

‘NETANYAHU İKİ DEVLETLİ ANALİZLERE KARŞI DEĞİL’

ABD’den yapılan açıklamaya göre Biden, dün gerçekleştirilen toplantıda Netanyahu ile bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik olası çözümleri tartıştı. Bu çözüm önerileri arasında ‘silahsız hükümete’ giden yol da vardı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın, daha kalıcı bir barış ve İsrail’in bölgeye tam entegrasyonuna yönelik güvenlik vizyonunu ve İsrail’in güvenliğinin garanti altına alındığı iki devletli çözümü ele aldığı belirtildi.

ABD’li belediye başkanlarıyla görüşmesinin ardından basına konuşan ABD Başkanı Biden, Netanyahu görevdeyken iki devletli çözümün mümkün olup olmadığı yönündeki soruya “Hayır, öyle değil” yanıtını verdi. Biden, Netanyahu’nun iki devletli çözümlerin tamamına karşı olmadığını belirterek, bazı Birleşmiş Milletler (BM) üyelerinin askeri güçlerinin bulunmadığına dikkat çekerek, diğer iki devletli çözümlerin de mümkün olduğunu söyledi. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu