Haber

Enis Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar duruşma durduruldu

Arızalı MİT TIR’larının görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili olarak Yargıtay’da yeniden görülen davada, CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki davanın, milletvekili seçildiği gerekçesiyle yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar ertelenmesine karar verildi. Mahkeme, diğer sanık Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki dosyayı ayırmaya karar verdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından ilk duruşma bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Fazilet Gül katılırken Enis Berberoğlu katılmadı. Berberoğlu avukatları tarafından temsil edildi. Devletin güvenliğine ilişkin bilgi ve belgelerin bulunduğu gerekçesiyle daha önce kapalı olarak yapılan duruşmada mahkeme, soruşturma kapsamında kapalı oturuma ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle duruşmanın açık yapılmasına karar verdi. CMK 182/2 elendi. TBMM’nin resmi internet sitesinde, sanık Enis Berberoğlu’nun 28. Dönem İstanbul Milletvekili seçildiğine ilişkin çıktının belgede yer aldığı kaydedildi.

MAHKEME İPTAL KARARINA UYDU

Mahkeme Başkanı Ferhat Şahin, kararın Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 20 Aralık 2022’de bozulduğunu belirterek, bozma kararına karşı sanığa söz verdi. Sanık Erdem Gül, “Gazeteciyim. Yargıtay’ın bozma kararını sert buluyorum. Bu nedenle eski karara direnilmesini talep ediyorum.”

Duruşma savcısı, bozma kararının yerine getirilmesini talep etti. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararının usule ve hukuka uygun olduğu gerekçesiyle yerine getirilmesine karar verdi.

Bunun üzerine görüşü sorulan savcı, yargılamanın devamı için sanık Berberoğlu’nun dokunulmazlığının TBMM Genel Kurulu tarafından kaldırılmasını, bu durumun kovuşturma şartı olmasını talep etti. Berberoğlu hakkında uzaklaştırma kararı, Erdem Gül için ise ayrılık kararı verilmesini talep etti. Mütalaa üzerine konuşan Erdem Gül, Yargıtay’ın bozma kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Enis Berbeoğlu’nun avukatları da yürütmeyi durdurma kararına ilişkin görüşe katıldıklarını belirtti.

BERBEROĞLU’NUN DAVASI DURDURULDU

Mahkeme sanık Erdem Gül hakkındaki dosyayı ayırmaya karar verdi. Komite, Enis Berberoğlu hakkındaki davanın ertelenmesine karar verdi. Kararda, “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan dava açılmış olmasına rağmen, Anayasa’nın geçici 20’nci maddesinin getirdiği kararla milletvekili dokunulmazlığını kaybeden Berberoğlu, ancak bu suçtan dolayı tutuklanmıştı. Daha sonra yeniden milletvekili seçilmesi ve halen bu görevi sürdürmesi Anayasa’nın 83/4 maddesine aykırıdır. CMK’nın 223/8 maddesi uyarınca yeterli dokunulmazlığa kavuştuğu ve dolayısıyla yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar. Madde uyarınca yargılamanın ertelenmesine karar verildi. Karar kesinleşince, Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılarak yargılama özetinin istenmesine karar verildi. Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması veya milletvekilliğinin sona ermesi halinde, yargılamanın yeni belgeler üzerinden re’sen devamına karar verildi.

DAVANIN ARKA PLANI

Ocak 2014’te Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larının görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun “Silahlı bir örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan cezalandırılmasına yer olmadığına karar verildi. terör örgütü”. Fazilet Gül hakkında ise “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan zaman aşımı nedeniyle ihraç kararı verildi. Bu karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) tarafından da onandı. İstanbul BAM cumhuriyet savcısı ve Berberoğlu’nun avukatının onay kararına itiraz etmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay’a gönderildi. Belgeyi inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Berberoğlu ve Gül hakkındaki kararının bozulmasına karar verdi.

Bozma kararıyla milletvekilliği dokunulmazlığını kaybeden Enis Berberoğlu’nun yeniden seçildiğini ve halen İstanbul Milletvekili olarak görev yaptığını anımsattı.

Anayasanın emredici kararı gereği dokunulmazlığını yeniden kazandığı belirtildi. Berberoğlu hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca ‘uzaklaştırma kararı’ çıkarılması gerektiği kaydedildi. Fazilet Gül, ‘örgüte yardım etmek’ suçundan mı yoksa ‘örgüt adına suç işlemek’ suçundan mı cezalandırılması gerektiğini tartışmadan, delillerin değerlendirilmesinde hata yaptığını ve eylemin sadece kabahat teşkil ettiğini belirtti. ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ suçundan Basın Kanunu’nun 26/1 maddesinde öngörülen 4 aylık sürenin sonunda davanın reddine karar verildi. Açıldığı ve düşürülmesine karar verildiği belirtildi.

seferihisar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu