Haber

EYT yasası yürürlüğe girdi!

Emeklilik yaşı büyük olanlara ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (EYT) ile Kanun Hükmünde Kararnamede Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 375 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. . Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen EYT yönetmeliğine göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek. Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden veya SGK’ya yapılabilecek.

Yaşlı Emekliliği Kanunu (EYT) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunda yapılan düzenleme ile kesinti konusu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenmiş ve ilgili kanunlara göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra emeklilik talebinde bulunanlar, aşağıdaki durumlarda yaşlılık veya emeklilik maaşından yararlanabilecektir. anılan kararlarda yaş dışında başka şartları da vardır.

Bu karara istinaden geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük talepte bulunulmayacaktır. İlk kez emekli veya emekli aylığı bağlanıp yaşlılık veya emeklilik talebi nedeniyle istifa ihbarnamesi verilenler, işe başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde son özel sektör işyerinde sosyal güvenlik primine tabi olarak çalışmaya başlarlarsa, işten ayrılma durumunda, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanacaktır. Patron priminin 5 puanını vuran bedel Hazine tarafından karşılanacak.

SGK takviye primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden bir daha yararlanılamaz.

Üyesi oldukları kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı ortaklıkları ve mahalli idare birliklerinde işe alınanlar ile sermayesinin yarısından fazlasına sahip şirketlerde müştereken veya ayrı ayrı işçi statüsüne geçenler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları; Aylık, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde, istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşları veya şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini öngören düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.

YASAL ÖNEMLİ NOKTALAR

– Yönetmelikten 8 Eylül 1999 ve öncesinde istihdam edilmiş olanlar yararlanacak.

– EYT’de rastgele bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

– Yaş dışında prim gün ve sigortalılık süresi kurallarını taşıyanlar aylık alabilecek.

-Emekliliği izleyen 30 gün içinde yeniden çalışmaya başlayan çalışanlara yüzde 5 takviye primi verilecek.

– Takıma alınan personel ile işçi statüsüne geçenlerin aylık almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenleme yürürlükten kaldırılacak.

– EYT üyelerinin kıdem tazminatına matrah Kredi Garanti Fonu’ndan olacaktır.

– Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

– Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden veya SGK’ya yapılabilir.

– 5 bin 500 liranın altında maaş alınmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu