Sağlık

Farenjit nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Halk ortasında öğretmen hastalığı olarak da bilinen farenjit boğazda kaşınmaya ve yutkunma zorluğuna neden olabilir. Günümüzde yaygın olan kronik farenjit bakteriyel yahut viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Pekala, Farenjit bulaşıcı mıdır? Farenjit neden olur? Farenjit belirtileri neler? Farenjitin tedavisi var mı?

FARENJİT NEDİR?

Farenjit nedir? sorusunun kısa yanıtı boğazın farenks ismi verilen art kısmının iltihaplanması formunda verilebilir. Halk ortasında sıklıkla boğaz ağrısı ya da boğaz iltihabı olarak bilinir. Bu rahatsızlık daha çok soğuk kış aylarında ortaya çıkar ve yakın temasta olan bireyler ortasında süratle yayılma eğilimi gösterir. Virüs yahut bakteriyel kaynaklı olabileceği için etkene nazaran tedavi metodu değişiklik gösterir.

Yüksek ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, yutkunmada zahmet üzere şikâyetleri olan hastaların bir an evvel doktora görünmesi gerekir. Zira farenjit ilerlerse hava yolunutıkayabilir ya da boğaz ardında apse oluşumuna sebep olabilir. Ayrıyeten kalp romatizması ve böbrek rahatsızlığı üzere değerli komplikasyonlara da sebep olabileceği için farklı bir kıymete sahiptir. Vaktinde konulan teşhis ve erken ilaç tedavisi ile çarçabuk tedavi edilebilir.

FARENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Farenjit belirtileri ortasında elbet en değerlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada zahmet, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı üzere genel belirtiler de görülür.

Bakteriyel sebeplerle oluşan farenjitte hastalık daha ağır seyreder. Tabibin yaptığı boğaz testi ile hastalık basitçe saptanabilir ve yayılmadan tedavi edilebilir. Bu nedenle şahısta üstte kelamı edilen belirtilerden bir yahut daha fazlası görüldüğünde çabucak bir uzmandan yardım alması değerlidir.

HASTALIĞIN TEDAVİ SİSTEMLERİ NELERDİR?

Farenjit tedavisi için öncelikle etkenin saptanması gerekir. Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici üzere öteki ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez. Her üst teneffüs yolu enfeksiyonuna eşlik edebilen bir hastalık olan farenjit, kronik hale geldiğinde ise tedavi süreci farklılık gösterir ve daha sıkıntı bir süreci kapsar. Her iki durumda da sigaradan uzak durmak, bulunulan ortamı daima havalandırmak, toz ve çeşitli kimyasalları solumaktan kaçınmak kıymetlidir.

Hastada reflü varsa tedavisi, sık sinüs enfeksiyonu geçirenlerde sinüzit tedavisi kaidedir. Pekala reflü nasıl geçer? Bunun için öncelikle uyurken yatak başınızı yükseltmek ve uyumadan 1,5 saat evvel yemek yemeyi sonlandırmak kıymet taşır. Reflüye neden olan domates, turunçgiller, acı ve baharatlı yiyecekler üzere besinlerden kaçınmak ve reflü ilacı kullanmak yararlı olabilir.

FARENJİT HASTALIĞI BULAŞICI MI?

Farenjitin hem viral hem de bakteriyel formları bulaşıcıdır. Farenjit yapan mikroplar burun ve boğazda yaşama eğilimindedir. Hastalığı olan bir kişi öksürdüğü yahut hapşırdığında, virüs yahut bakteri içeren minik damlacıkları havaya bırakır. Bir kişi bu havayı soluduğunda virüs bulaşabilir.

FARANJİT NASIL GECER?

Virüslerden kaynaklanan farenjit hadiselerinde meskende birtakım uygulamalar yaparak belirtilerin hafiflemesini sağlamanız mümkün. Farenjitte düzgün gelen uygulamalardan kimileri;

  • Bol sıvı tüketmek
  • Et suyu içeren sıcak çorbalar içmek
  • Sıcak tuzlu su ile gargara (1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz)
  • Yatak istirahati
  • Odayı nemlendirmek
  • Çocuklarda farenjit

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu