Yaşam

Medyada Çokça Gördüğümüz “Veganlar Kötü Sağlıktan Ölüyor” Gibi Haberlere Neden Aldanmayalım?

“Ünlü sanatçı Miley Cyrus, beyin gelişimi nedeniyle veganlığı bırakıyor”; “Everest’e tırmanan vegan öldü”; “Vegan anne yavrusunu vegan besleyip öldürdü”… Eminiz bir yerlerde bu manşetlere denk gelmişsinizdir. aferin Ne kadarOturup düşündük mü?

Medyanın haberleri çoğunluğa hitap edecek şekilde sunması her zaman daha avantajlıdır. Ayrıca birçok kişi haberleri sadece başlıklardan takip ediyor, içerikleri okumuyor ya da doğru bilgiye ulaşmak için takip ediyor. kendi araştırmasıyapmayın.

Geçen gün “Vegan beslenmesi nedeniyle öldü” başlıklı bir habere denk geldik. Sence işin aslı sadece beslenme mi? medya manipülasyonuna yakalandıAlgımızı bu şekilde mi yönlendiriyoruz?

İlk olarak, veganlığın küçük bir özetini gözden geçirelim.

veganlar; etik, çevre, hayvan hakları, sağlık gibi konuları hayatlarında motivasyon kaynağı olarak alarak. herhangi bir hayvansal ürün yer vermezler. İnsanlık olarak iğrençliği normalleştirdik ama bu norm değil diyerek çoğunluğun ileri sürdüğü oyundan sıyrılıyorlar. Bu yüzden ‘tutarsız’ olarak görülüyorlar.Ancak kişisel özgürlüklerini kullanarak diğer canlıların özgürlüklerini kısıtlamamayı ve hayvansal gıdaları yememeyi tercih ederler.

Toplumun çoğunluğundan farklı bir duruş sergiledikleri için artık herkesin tam anlamıyla akıl yürütemeyeceği bir durum söz konusudur. senin yaşam tarzınaYaşamlarındaki birçok gelişme, beslenmeleriyle kısa yoldan ilişkilendirilebilecekleri açık bir alan haline gelir.

Sağlık söz konusu olduğunda veganlık; kalp ve damar tıkanıklığı, Diyabet, kolesterol ve kronik kalp hastalıklarını önlediği kanıtlanmıştır. Ayrıca vegan beslenmede B12 ya da demir eksikliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir ancak bilinçli beslenen birden fazla vegan takviye alarak bu durumu engeller.

Aslında vegan oldukları için ölmüyorlar…

İnsanlar; hem vegan hem de sağlıksız olabilir ama bunun nedeni vegan olmaları değil, dengeli ve düzenli çünkü vegan diyeti uygulayamazlar. Omnivor bir insan dengeli ve sistematik bir beslenme düzenine sahip olmadığı için hem omnivor hem de sağlıksız olabilir.

Üstelik her gün binlerce insan, hayvansal ve hayvansal ağırlıklı beslenmenin ana nedenleri olan kalp krizi ve damar sertliği nedeniyle ölüyor, ancak bu haberlerin hiçbiri yok. “et yemekten öldü”reklamı yapılmaz.

Hatta örnek vermek gerekirse, veganlara tepki olarak et yiyen James Blunt isimli bir adam iskorbüt hastasıydı! ” %0 Vegan” Sık sık elinde tişörtü ve etiyle poz veren bir başka şef damar sertliği nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Ancak bunların hiçbiri “vegan olmadığı için öldü” ya da “hayvansal kaynaklı beslenmeden öldü” şeklinde karşımıza çıkmadı. İçin Medya maliyeti yok!

“Everest Dağı’na tırmanırken ölen vegan” örneğiyle başlayalım.

Bu haberi hepimiz manşet olarak hatırlıyoruz. Çünkü medya böyle çalışır. Haberin başlığı ne olursa olsun, bazen aklımızdaki en önemli şey sadece anlıkBunlar gördüğümüz manşetler.

Evet, Everest’e tırmanan bir vegan öldü ama Everest’e tırmanırken hayatını kaybeden 311 kişi var ve bunlardan sadece biri vegandı. Ama ölen diğer insanların ölümü medyada ses getirmemesine ve medyada yer almasına rağmen “hepçilleri besleyen kişinin Everest’e tırmanırken öldüğü” haberini göremedik, değil mi? ? İşte medyanın gücüİşte burada devreye giriyor.

Üstelik Everest’e tırmanan bayan hastane raporlarına göre vegan olduğu için ölmedi. Dağcılarda görülebilir “dağ hastalığı”yüzünden öldü.

“Bebeğini öldüren vegan anne” konusunu aşağıda ayrıntılı olarak ele aldık:

Özetlemek; Harvard Üniversitesi, Dünya Sağlık Örgütü ve Oxford Üniversitesi gibi güvenilir kaynaklara baktığımızda, istikrarlı ve düzenli bir vegan beslenmenin çocuklar için faydalı olabileceğini görüyoruz. olumsuz sonuçlaraolmadığı kanıtlanmıştır.

Ancak manşetlerde gördüğümüz “vegan anne vegan besleyerek çocuğunu öldürdü” şeklinde gördüğümüz haberlerin kaynağına baktığımızda çocuğun aslında vegan diyetinden değil,Yetersiz beslenmeden öldüğünü görüyoruz.

Her gün dünya çapında binlerce çocuk yetersiz beslenme ve yetersiz beslenmeden yüzünden ölür. Tahmin ettiniz, bu binlerce çocuğun hepsi vegan diyet yapmıyor. Aksine, çok sınırlı sayıda vegan olanlar var. Kısacası dengeli ve düzensiz beslenme; İster vegan ister etçil olsun, korkunç sonuçları olabilir.

Madem birkaç örnek verdik son haberimize gelelim: “Tropikal meyvelerle beslenen vegan kadın öldü.”

“Vegan kadın açlıktan öldü” ya da “vegan fenomeni veganlık nedeniyle öldü” gibi manşetlerde yer alan haberlerin gerçek yüzü aslında bundan ibaret değil. Şu anda elimizde resmi bir rapor yok ama Zhanna Samsonova’nın ailesi kızlarının ” kolera benzeri bir enfeksiyon”Yakalandığını ve bu nedenle bir süre yoğun bakımda kaldığını söyledi.

Dr. Suat Erus konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: veganlıktan ölmek Böyle bir şey olamaz. Veganizm ne yiyeceğinize karar verir, ne yemeyeceğinize değil. Bir insan açlıktan ölebilir, veganlıktan değil. Burada çok değerli bir nokta var ki veganlığı doğrudan sağlıkla ilişkilendirmemek gerekiyor. Bir insan hem sağlıksız hem de vegan olabilir. Bir insan hem omnivor hem de sağlıksız olabilir. O yüzden “vegan oldu öldü” gibi haberlere prestij vermemek lazım.

Medya manipülasyonunu ve toplum algısını veganlıktan bağımsız bir örnekle açıklayacak olursak:

Bir kadın araba kazası geçirdiğinde, aklımıza gelen ilk şey, sanki biyolojik bir şeymiş gibi araba kullanma yeteneğidir. “kadın” kimliği Bu mümkün. “35 yaşındaki kadın sürücü virajı dönerken kaza yaptı” manşetlerini görmek mümkün ama bir de diğer tarafından bakalım.

Bir erkek kaza yaptığında cinsiyetinin haber değeri yoktur. “35 yaşındaki erkek sürücü virajı dönerken kaza yaptı” şeklinde cinsiyet vurgusu Bir başlık görmek oldukça zor. Üstelik istatistiklere baktığımızda erkekler kadınlara göre daha fazla trafik kazası geçiriyor…

Kısacası toplumda dezavantajlı gruplarda yer alan kişilerin onları dezavantajlı gruba sokan özellikleri birincil kimlikleri olarak görülmekte ve her olumsuzluk bu kimliğe atfedilmektedir.

Kaynaklar: Dünya Sağlık Örgütü, Dr. Suat Erus, Teyit.org

haberiznik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu