Ekonomi

Seçim Öncesi Kapalıçarşı’ya Koşanların Gözdesi Altın, Darphaneden Borsaya Geldi: Altın Senedi Nedir?

Seçim öncesi güvenli limana sığınmak isteyen yatırımcılar altına koştu. Dünyada Fed ile birlikte oynaklığı artan altın, ons altın ile dalgalı bir seyir izlerken, yurt içinde dolar/TL’nin yükseliş trendi ile ılımlı bir yükseliş izliyor. Geçtiğimiz haftalarda bu ortamda Çarşı’da açılan fark ve Borsa’daki Darphane Altın Senedi’nin dikkat çekmesi üstüne, hangi fiyattan izleyeceğimizi şaşırdık. Gram altının resmi, bedelsiz ve sertifika fiyatı vardır. USD/TL’den alışık olduğumuz ‘çoklu evrenler’ altında yeni bir solucan deliği oluşturdu. Kısaca bakalım bu altın sertifika nedir, ne değildir?

Kapalıçarşı’da GOLD.S1 koduyla Merkez Bankası tarafında 1.281 TL’den ve 1.385 TL’den işlem gören Nane Altın Sertifikası, Kasım ayından bu yana 14.85 yani 1 gram 1.485 TL seviyesinden işlem görüyor.

21 Kasım 2022’de sürecin ilk gününde bu seviyeler Merkez Bankası’nda 1.041 lira, Çarşı’da 1.055 lira ve ALTIN.S1’de 10.48 lira yani 1.048 lira oldu. Son dönemde farklar açıldı. Peki, öncelikle altın sertifikası nedir? Bakalım neden bu kadar ilgi gördü.

Altın sertifikasyonunun ilk hedeflerinden biri fiziksel altına olan talebi azaltmaktı.

Son yıllarda büyük miktarlarda altın ithalatı yapan Türkiye, cari açığı kapatmaya çalışmış ve bu kapsamda son aylarda ithalatını kısmıştır. Biliyorsunuz yurt dışından eser alırken de dövizle ödeme yapmak zorunda kalıyordunuz bu da döviz talebini doğuruyordu. Bunlar için bir ölçüde desteğin olması değerliydi.

Son dönemde önce bankalarda ardından Çarşı’da açılan alım satım farkı altın sertifikalarında daha düşük olduğu için dikkat çekerken, aynı zamanda 0,01 grama tekabül ederek alım satımda birikim yapmaya uygun hale getiriyor.

Yatırım hesaplarından hisse senedi gibi alınıp satılabilen altın sertifikalarında stopaj yoktur.

Saklama sorunu olmayan Mint Gold Sertifikası’nın istenirse fiziki teslim imkanının da olması dikkat çekiyor.

Mart ayından itibaren dönüşüm talebi alınırken, her bir yatırımcı için günlük fiziki dönüşüm tutarı en az 50 gr. 1 kiloya kadar olan talepler 10 gram ve üzeri talepler için katları halinde kabul edilmektedir.

Fiziki altın almak isteyenler için önceden haber vermeleri şartıyla yukarıda saydığımız yüklerin ortasında yatırım kuruluşlarından veya kuryeden teslim almaları mümkündür.

Altın sertifikanız var mı? Yatırım hesabınız varsa ve altına yatırım yapıyorsanız inceleyebilirsiniz.

sereflikochisar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu