Teknoloji

Tarihin en pahalı İslam eseri rekorunu kıran kılıç: Tipu Sultan’ın efsanevi kılıcı satıldı

1700’lerde yaşamış Hintli bir lider olan Tipu Sultan’ın kılıcı, 17.5 milyon dolara inanılmaz bir fiyata açık artırmaya çıkarılarak tarihin en değerli kılıcı oldu.Sadece 2,5 milyon dolar civarında bir alıcı bulması beklenirken, kılıç bu beklentiyi de aşarak sadece kılıç rekoru olarak değil aynı zamanda satıldı. Aynı zamanda en yüksek fiyatlı İslami eser rekorunu da kırdı.

Efsanevi Tipu Sultan’a ait olan bu değerli kılıç, 1782-1799’un ortalarında saltanatı sırasında kendisi tarafından yatak odası silahı olarak kullanılmıştır. Kılıç inanılmaz bir sanat eseridir ve Wootz çeliğinden yapıldığı için diğer tüm çelik türlerinden daha serttir.

Hint tarihinde bu dönemle ilgili kılıçlar, rivayete göre zırhı hızlı bir şekilde kesmesiyle dikkat çeker ve o dönemin metalürjisinden ayrılır. Altın kabzası girift işaretlerle kaplıdır ve bıçağın üzerindeki yazılar, ölümünden sonra eklenen diğer yazıtlarla birlikte “” olarak anılır. Egemen Kılıcı‘ adını verir.

Tipu Sultan’ın İngiltere’ye yenilmesinden sonra kılıç, 1799’da İngiliz askerleri tarafından yatak odasından alındı. Genel David BairdBu kılıç, generalin yiğitliğine ve komuta ettiği saldırıda Tipu Sultan’ın öldürülmesine duyduğu takdirin bir göstergesi olarak takdim edildi.

Bu kılıç Tipu Sultan’ın tek kılıcı değil. Savaşta kullandığı kılıçlardan biri bile değil. Savaşta kullandıkları ise o zamandan beri İngiliz müzelerinde saklanmaktadır.

Tipu Sultan ayrıca roket topçularının öncüsü olarak kabul edilir. Çünkü barutla dolu metal boruları İngiliz saldırılarına karşı uzun menzilli topçu silahı olarak kullandı. Bu, zamanının çok ötesinde bir örnekti. Aşırı derecede etkili veya boşa harcanmış değillerdi, ancak yüksek sesler ve parlak ışık patlamaları, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi ordusunu önemli ölçüde korkutmak için yeterliydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu