Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: AB’nin Türkiye’ye yaklaşımında kimlik siyasetine son vermesi gerekiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan’ın temmuz ayından itibaren Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, “AB’nin Türkiye’ye yaklaşımında stratejik düşünmesi ve kimlik siyasetine son vermesi gerekiyor. Aynı zamanda” dedi. Zaman zaman Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri bazı ülkeler için siyasi bir meseledir.” “Ve bu onların kendi hesapları uğruna feda edilmemelidir.” söz konusu.

Fidan, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

1-3 Mart tarihlerinde Antalya Diplomatik Forumu’nda mevkidaşı Szijjarto ve Macaristan Başbakanı Victor Orban’ı ağırlayacaklarını belirten Fidan, Macaristan’ın bakanlık görevinin başında ziyaret ettiği ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Macaristan’ı iki kez ziyaret ettiğini hatırlatan Fidan, Erdoğan’ın aralık ayındaki ziyareti kapsamında Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Kurulu’nun altıncı toplantısını gerçekleştirdiklerini, iki ülkenin iş birliği düzeyini karşılıklı anlaşma düzeyine çıkardıklarını söyledi. Stratejik Ortaklığın Geliştirildiğini ve çeşitli alanlardaki işbirliklerinin güçlendirilip çeşitlendirildiğini ifade etti. Bunları güncelleyen 17 anlaşmaya daha imza attıklarını açıkladı.

“2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı”nın açılış törenini gerçekleştirdiklerini belirten Fidan, 2025 yılını Bilim ve Yenilik Yılı ilan ettiklerini belirtti.

“Macaristan’ın değerli katkı ve desteğinin devamına güveniyoruz”

Fidan, Ekonomi ve Ticaret Ortak Komite Mekanizmasının iki ülke arasındaki 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmada önemli katkı sağlayacak çalışmaları başlattığını vurguladı.

NATO müttefiki olan iki ülkenin savunma sanayii alanındaki yakın işbirliklerini somut projelerle geliştirdiğine işaret eden Fidan, Macaristan’ın temmuz ayından itibaren AB başkanlığını üstleneceğini hatırlattı.

Fidan şöyle devam etti:

“AB’nin Türkiye’ye yaklaşımında stratejik düşünmesi ve kimlik siyasetine son vermesi gerekiyor. Aynı zamanda Türkiye-AB bağlantıları bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban edilmemeli. AB’nin ülkemize yönelik tutumunda daha rasyonel düşünmesi gerekiyor. Üyeliğe katılın ve bölgesel refah ve istikrara katkı sağlayacak bir tutum benimseyin.” “Macaristan’ın bunu benimsemesini bekliyoruz. AB üyeliğinin önündeki engellerin aşılmasında ve AB ile ilişkilerimizin geliştirilmesinde Macaristan’ın değerli katkı ve desteğinin devam edeceğine güveniyoruz.”

Fidan, Macaristan’ın AB Dönem Başkanlığı döneminde gümrük birliğinin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydetmesini umduklarını ifade etti.

mevkidaşı ile bölgedeki gelişmeleri değerlendirdiklerini anlatan Fidan, Ukrayna’daki savaşı uluslararası hukuk temelinde adil bir barış yoluyla bitirmek istediklerini ifade ettiklerini, hem Türkiye’nin hem de Macaristan’ın barış müzakerelerine hız verilmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti. şans.

dodurgaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu