Ekonomi

Rusya, NATO askeri tatbikatlarının çatışmaya hazır olunduğuna işaret ettiğini iddia ediyor

Rusya geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada NATO’nun Steadfast Defender adlı askeri tatbikatından duyduğu endişeyi dile getirmiş ve bu tatbikatı ittifakın Rusya ile olası bir çatışmaya hazırlandığı şeklinde yorumlamıştı. Rusya sınırları yakınında dört ay sürecek tatbikatın NATO’nun Soğuk Savaş döneminden bu yana düzenlediği en büyük tatbikat olduğu belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova bugün konuyla ilgili bir açıklama yaparak, hibrid ve konvansiyonel silahlar da dahil olmak üzere bir dizi askeri kabiliyeti içeren tatbikatların NATO’nun Rusya ile ‘potansiyel bir çatışmaya’ hazır olduğunun açık bir göstergesi olduğunu belirtti. NATO’nun bu hafta başında Rusya’nın üye ülkelere hibrid saldırılar düzenlediği yönündeki iddialarını da yalanlayan Zakharova, bu suçlamaları “yanlış bilgilendirme” olarak nitelendirdi.

Zakharova NATO’nun aslında Ukrayna’ya askeri, istihbari ve mali destek sağlayarak Rusya’ya karşı hibrid bir savaş yürüttüğünü savundu. Bu açıklama, 2022 yılında Ukrayna’da askeri çatışmaların başlamasından bu yana Rusya ile Batılı ülkeler arasında önemli ölçüde tırmanan gerginliğin ortasında geldi.

Ocak ayında başlayan ve Mayıs ayına kadar devam edecek olan tatbikatlara yaklaşık 90,000 asker katılıyor. Tatbikatlar, ABD birliklerinin Rusya sınırı ve ittifakın doğu kanadı boyunca yer alan Avrupalı müttefiklere takviye edilmesini simüle etmek üzere tasarlanmıştır. Tatbikatlar jeopolitik gerginliklerin arttığı bir bölgede NATO’nun önemli bir güç ve hazırlık gösterisine işaret ediyor.

Rusya’nın tatbikatlar karşısındaki tutumu tatbikatlar başladığında net bir şekilde ortaya konmuş, Rus yetkililer tatbikatları Soğuk Savaş pozisyonlarına “geri dönülemez bir dönüş” olarak ilan etmişti. Steadfast Defender olarak bilinen tatbikatlar NATO’nun savunma stratejisinin odak noktası olmuş ve Doğu Avrupa’da artan güvenlik endişeleri karşısında ittifakın kolektif savunmaya olan bağlılığını göstermiştir.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

habermusabeyli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu