Teknoloji

Chrome’da web sayfaları yavaş mı yükleniyor? İşte çözüm…

Google Chrome, hiç şüphesiz dünyadaki en popüler web tarayıcılarından biri. Ancak her ne kadar popüler olsa da bu, Chrome’un tamamen mükemmel çalışacağı anlamına gelmiyor. Eğer siz de bir Chrome kullanıcısıysanız, bazı zamanlar tarayıcının yavaşladığını fark etmiş olabilirsiniz. Buna zaman içinde önbelleğe alınan dosyaların ve çerezlerin birikmesi, eski bir sürüm kullanmak, iyi optimize edilmemiş uzantılar gibi pek çok şey sebep olabilir. İnternette kısa bir araştırma ile bu sorunların her birini kolayca çözebilmek mümkün.

Peki bunların dışında Chrome’da açtığınız sayfaların yavaş yüklendiğini düşünüyorsanız ne yapmalısınız? Eğer bu durumdan şikayetçiyseniz çözümünüz “ön yükleme” (preloading) adı verilen küçük ama kullanışlı bir özellik olabilir.

  • Üstteki seçenek daha fazla önyükleme anlamına geliyor. Alttaki ise, saha az sayfanın ön yüklenmesini sağlıyor.

Android ve iOS’ta sayfa ön yükleme özelliği

Bununla birlikte Android veya iOS cihazınızda da sayfaların yavaş yüklendiğini düşünüyorsanız, aynı özelliği açmak için şu adımları uygulamanız yeterli:

  • Chrome uygulamasını başlatın ve menüyü açmak için sağ üst köşedeki üç dikey noktaya dokunun.
  • Ayarlar’a dokunun ve ardından aşağı kaydırarak Gizlilik ve Güvenlik’e dokunun.
  • Burada Sayfaları önceden yükle’ye dokunduğunuzda üç seçenek göreceksiniz: Önyükleme yok, Standart önyükleme ve Genişletilmiş önyükleme.
  • Son olarak ihtiyaçlarınıza uygun olan seçeneği seçin.

Bilmeyenler için bu önyükleme seçeneklerin ne işe yaradığından da kısaca bahsedelim:

Ön yükleme yok: Chrome, arka planda hiçbir sayfayı önceden yüklemez. Bu seçenek veri tasarrufu sağlar, ancak sayfalara tıkladığınızda sayfalar daha yavaş yüklenebilir.

Standart ön yükleme: Bu seçenek ise Chrome’un tarama geçmişinize ve çerezlerinize göre ziyaret edeceğinizi tahmin ettiği birkaç sayfayı önceden yüklüyor. Bu seçenek, sayfaların daha hızlı yüklenmesine yardımcı olurken minimum düzeyde ek veri kullanır.

Genişletilmiş ön yükleme: Son seçenekteyse Chrome, daha önce ziyaret etmemiş olsanız bile ziyaret edebileceğinizi düşündüğü çok daha fazla sayfayı önceden yükler. Bu daha da hızlı yükleme süreleri sağlar ancak standart ön yüklemeye göre daha fazla veri kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu